fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

“Mirem a Europa” – L’opini贸 de Pep Llu铆s Grau

“Mirem a Europa” – L’opini贸 de Pep Llu铆s Grau

On mirem, arreu d鈥橢uropa, hi ha el problema.

Per貌 sembla que no el volem veure, que preferim mirar cap a un altre costat com si la 鈥榗osa鈥 no an茅s amb nosaltres…

Parle de l鈥檃uge de l鈥檈xtrema dreta, de les organitzacions neofeixistes o neonazis que estan sorgint arreu del continent i que no reben la resposta contundent que en caldria. I mira que a aquesta vella Europa n鈥檋em viscut d鈥檈xperi猫ncies alli莽onadores que haurien de recordar-nos de qu猫 va aquest discurs de l鈥檕di al diferent, a l鈥檈stranger, al que no pensa com la majoria… I, sobretot, com pot acabar tota aquesta irracionalitat! Ho visqu茅rem als anys 30 i 40 al cor del continent i ho hem viscut al sud, a Iugosl脿via molt m茅s recentment. I ho vivim ara amb gestos i actituds que ens tornen a recordar que l鈥檕di i la intoler脿ncia estan molt endins de nosaltres mateixos.

image3Aquest mes d鈥檃gost he estat de vacances a Vars貌via i a Crac貌via. Per cert, dues ciutats meravelloses que m鈥檋an sorpr猫s per la seua ordenaci贸, la seua confortabilitat, l鈥檃bund脿ncia i qualitat de les seues zones verdes i la seua oferta cultural… Per貌, sobretot, perqu猫 guarden la mem貌ria de l鈥檕pressi贸, de la dominaci贸 i de l鈥檈xtermini dut a terme pels nazis contra totes les minories pol铆tiques, culturals i 猫tniques; contra totes les opcions que no foren les representades pel poder. Museus, exposicions temporals i permanents, recorreguts urbans, monuments… I els elements m茅s impressionants i definitoris d鈥檃quella terrible realitat viscuda a Europa: els camps d鈥檈xtermini, avui convertits en veritables museus de la mem貌ria.

Jo vaig estar fa molts anys, al 1991, a Mathausen i em vaig quedar molt impressionat. Ara he visitat Auschwitz i encara em pregunte com 茅s possible mantenir la fe en l鈥櫭﹕ser hum脿 despr茅s d鈥檜n recorregut d鈥檃questes caracter铆stiques… La jove espanyola que ens va fer de guia pel camp va finalitzar amb aquestes paraules: 鈥淚 qui oblida la hist貌ria est脿 condemnat a repetir-la鈥.

image2Ara, quan mirem el que passa arreu d鈥橢uropa, quan analitzem alguns dels discursos que van fent-se m茅s forts cada dia, sembla que hagem perdut la mem貌ria. A 脌ustria, la FPO, es fa forta amb un discurs basat, exclusivament en els trets identitaris, les tradicions i els greuges comparatius… A Holanda, el PVV de Geert Wilders, explota un discurs islam貌fob i presenta la immigraci贸 magribina com el gran problema d鈥橢uropa. A B猫lgica i a Fran莽a, el atemptats han agreujat la crisi dels 鈥渧ells鈥 partits tradicionals i enlairat les forces patri貌tiques fins a nivells mai vistos.

Amb un llenguatge senzill, un missatge intel路ligible i clar, que arriba preferentment a l鈥檈st贸mac m茅s que al cap, explota els instints m茅s primaris de l鈥櫭﹕ser hum脿, el pitjor que tenim les persones. Com dic, si no posem en el primer pl脿nol les conseq眉猫ncies d鈥檃questa terrible actitud, si no recordem del que podem ser capa莽os amb la nostra irracionalitat… Quin m贸n estem construint?

image1脡s fonamental que posem a l鈥檃ltre costat de la balan莽a tot el que som capa莽os de fer en positiu: l鈥橢uropa solid脿ria, la dels avan莽os socials, la de a intel路lig猫ncia i la cultura… La de la integraci贸, la de la multiculturalitat, l鈥橢uropa pluriling眉e, la que 茅s capa莽 d鈥檃l莽ar-se des de les cendres i edificar un nou futur de prosperitat… I de dignitat…

I explicar tot aix貌 amb un llenguatge clar i senzill, per貌 suficientment complex com per arreplegar els valors de la modernitat i la mem貌ria del que ha passar en aquest s貌l ple de sang i de cendra…

I decisi贸. Decisi贸 per combatre amb totes les eines de la ra贸, de la paraula i de la pol铆tica a la dreta antidemocr脿tica que intenta eradicar els valors que fonamenten l鈥檈sperit europeu i que possibiliten el nostre futur com a comunitat de pobles lliures. El combat no 茅s ni ser脿 una tasca f脿cil, per貌 ha de ser un treball ferm i valent entre totes les forces democr脿tiques que compartim els valors de la llibertat i de la solidaritat.

No oblidem la hist貌ria!!

pep-lluis-grau

Leave a Reply

Your email address will not be published.