fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Ali Brancal explica com l’Ajuntament tracta de solucionar la problem脿tica d’habitatge

Ali Brancal explica com l’Ajuntament tracta de solucionar la problem脿tica d’habitatge

La regidora d’Habitatge va participar en Feria Revive, on va explicar les noves pol铆tiques iniciades per a pal路liar els problemes habitacionals.

La regidora d’Habitatge, Ali Brancal, va participar en la vesprada d’ahir en la Feria Revive amb una xarrada per a plantejar la situaci贸 que viuen moltes persones de la ciutat de Castell贸 que tenen problemes habitacionals i es troben en situaci贸 d’emerg猫ncia, aix铆 com per a explicar totes aquelles pol铆tiques que, des de l’Ajuntament de Castell贸, es realitzen des de les regidories d’Habitatge, Benestar Social i Foment de l’Ocupaci贸 per a pal路liar aquesta situaci贸.

Aix铆, Brancal va comen莽ar plantejant que, despr茅s que el govern popular deixara les llistes d’emerg猫ncia social sense actualitzar des de feia molts mesos, l’Ajuntament es va posar a la feina per a detectar la situaci贸 actual de les fam铆lies castellonenques que es troben en situaci贸 d’emerg猫ncia. Aix铆, des del Consistori “hem detectat un elevat nombre de fam铆lies amb problemes d’habitatge i dificultats econ貌miques. La crisi econ貌mica ha provocat la p猫rdua d’ocupaci贸 per a moltes fam铆lies i els conseg眉ents problemes per a fer front a pagaments d’hipoteques, lloguers i subministraments”, va anunciar Brancal.

Davant aquesta situaci贸, “l’Ajuntament mant茅 com una de les seues prioritats oferir solucions a les diferents problem脿tiques d’habitatge, i per a莽貌 vam crear la Regidoria d’Habitatge, per a donar respostes m茅s integrals; encara que per a resoldre els problemes de la gent es treballa des de les diferents regidories amb l’impuls decidit d’Alcaldia”, va destacar la regidora d’Habitatge.

L’Ajuntament aborda la soluci贸 a aquestes problem脿tiques des de diversos 脿mbits, especialment des dels serveis socials, la prevenci贸 i l’orientaci贸. Aix铆, des dels Serveis Socials es pot accedir a diferents ajudes socials, com a ajudes al lloguer, sol路licitar un habitatge social municipal, del EIGE o del Fons Social d’Habitatge, ajudes a l’alimentaci贸, higiene, subsidis, ajudes de menjador o per a evitar talls de llum, aigua i gas. Cal destacar, en aquest sentit, que Castell贸 ha sigut la primera ciutat del Pa铆s Valenci脿 a signar acords de col路laboraci贸 amb les tres grans subministradores de llum, aigua i gas en la ciutat perqu猫 a cap fam铆lia en risc d’exclusi贸 se li talle el subministrament.

Aix铆, durant 2015 els Serveis Socials de l’Ajuntament van destinar un total de 752.000鈧 en m茅s de 2.000 ajudes per a lloguer i subministraments d’energia i aigua. A m茅s, l’actual equip de govern quasi va triplicar la xifra d’ajudes al lloguer des de juny de 2015, passant de 208.000鈧 en els cinc primers mesos a 540.000鈧 en la resta de l’any.

No obstant a莽貌, 茅s important destacar la falta d’habitatge social de propietat municipal de l’Ajuntament de Castell贸, ja que tots els habitatges socials municipals estan ja ocupats per fam铆lies en risc social. Per a莽貌, des de la Regidoria d’Habitatge es mantenen constantment reunions amb entitats banc脿ries i uns altres grans propietaris que tenen habitatge buit per a intentar conveniar amb ells la cessi贸 d’habitatges a un preu de lloguer baix per a poder-los oferir a totes aquelles fam铆lies que Serveis Socials t茅 detectades, baremades i ordenades en un llistat de prioritats depenent de les dificultats i situaci贸 de precarietat de cada fam铆lia demandant.

Gr脿cies al Programa Integral Antidesnonaments es contemplen tot un seguit d’actuacions en tots els 脿mbits per a atallar aquest drama social que viuen milers de fam铆lies. Aquest programa inclou el protocol signat amb l’Audi猫ncia Provincial de Castell贸, l’ampliaci贸 del servei jur铆dic que es presta a les persones que pateixen els desnonaments, l’impuls a la creaci贸 d’una Oficina de l’Habitatge per a millorar l’oferta d’habitatge social, la recuperaci贸 d’habitatges socials de propietat auton貌mica en des煤s, o la signatura de convenis amb empreses d’energia i aigua per a evitar talls de subministrament a persones en situaci贸 de vulnerabilitat.

En el camp de la prevenci贸, “es realitza formaci贸 a particulars i associacions per a persones que tenen una hipoteca o estan pensant a signar una i per a persones amb sobreendeutament”. A m茅s, dins de la prevenci贸 tamb茅 caldria “destacar l’important paper de Serveis Socials a l’hora de proporcionar ajudes d’alimentaci贸 o transport, per exemple, que alleugereixen les despeses familiars perqu猫 puguen dedicar els seus ingressos al pagament de la llar”.

Una altra de les mesures adoptades ha sigut la d’agilitzar els termes per a elaborar informes de risc social, “que en moltes ocasions s贸n definitius per a parar un llan莽ament”. A m茅s, l’Ag猫ncia de Desenvolupament Local (ADL) d贸na suport en la cerca d’ocupaci贸, atenent de forma especialment delicada a fam铆lies amb problem脿tiques d’habitatge.

Finalment, des de l’orientaci贸, “tenim un conveni amb el Col路legi d’Advocats perqu猫 puguen assessorar a les fam铆lies en com han de procedir per a evitar la judicialitzaci贸 i, una vegada iniciat el procediment judicial, des de la col路laboraci贸 entre l’Oficina d’Habitatge, el jutjat, els procuradors i els advocats, facilitem l’atenci贸 a fam铆lies en risc social”, va comentar Ali Brancal. Tamb茅 des de l’ADL s’han creat diferents programes d’ocupaci贸, com a tallers d’ocupaci贸 en mat猫ria de rehabilitaci贸 d’habitatges o els jornals de vila, que s’engegaran molt prompte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.