fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Ali Brancal explica com l’Ajuntament tracta de solucionar la problemàtica d’habitatge

Ali Brancal explica com l’Ajuntament tracta de solucionar la problemàtica d’habitatge

La regidora d’Habitatge va participar en Feria Revive, on va explicar les noves polítiques iniciades per a pal·liar els problemes habitacionals.

La regidora d’Habitatge, Ali Brancal, va participar en la vesprada d’ahir en la Feria Revive amb una xarrada per a plantejar la situació que viuen moltes persones de la ciutat de Castelló que tenen problemes habitacionals i es troben en situació d’emergència, així com per a explicar totes aquelles polítiques que, des de l’Ajuntament de Castelló, es realitzen des de les regidories d’Habitatge, Benestar Social i Foment de l’Ocupació per a pal·liar aquesta situació.

Així, Brancal va començar plantejant que, després que el govern popular deixara les llistes d’emergència social sense actualitzar des de feia molts mesos, l’Ajuntament es va posar a la feina per a detectar la situació actual de les famílies castellonenques que es troben en situació d’emergència. Així, des del Consistori “hem detectat un elevat nombre de famílies amb problemes d’habitatge i dificultats econòmiques. La crisi econòmica ha provocat la pèrdua d’ocupació per a moltes famílies i els consegüents problemes per a fer front a pagaments d’hipoteques, lloguers i subministraments”, va anunciar Brancal.

Davant aquesta situació, “l’Ajuntament manté com una de les seues prioritats oferir solucions a les diferents problemàtiques d’habitatge, i per açò vam crear la Regidoria d’Habitatge, per a donar respostes més integrals; encara que per a resoldre els problemes de la gent es treballa des de les diferents regidories amb l’impuls decidit d’Alcaldia”, va destacar la regidora d’Habitatge.

L’Ajuntament aborda la solució a aquestes problemàtiques des de diversos àmbits, especialment des dels serveis socials, la prevenció i l’orientació. Així, des dels Serveis Socials es pot accedir a diferents ajudes socials, com a ajudes al lloguer, sol·licitar un habitatge social municipal, del EIGE o del Fons Social d’Habitatge, ajudes a l’alimentació, higiene, subsidis, ajudes de menjador o per a evitar talls de llum, aigua i gas. Cal destacar, en aquest sentit, que Castelló ha sigut la primera ciutat del País Valencià a signar acords de col·laboració amb les tres grans subministradores de llum, aigua i gas en la ciutat perquè a cap família en risc d’exclusió se li talle el subministrament.

Així, durant 2015 els Serveis Socials de l’Ajuntament van destinar un total de 752.000€ en més de 2.000 ajudes per a lloguer i subministraments d’energia i aigua. A més, l’actual equip de govern quasi va triplicar la xifra d’ajudes al lloguer des de juny de 2015, passant de 208.000€ en els cinc primers mesos a 540.000€ en la resta de l’any.

No obstant açò, és important destacar la falta d’habitatge social de propietat municipal de l’Ajuntament de Castelló, ja que tots els habitatges socials municipals estan ja ocupats per famílies en risc social. Per açò, des de la Regidoria d’Habitatge es mantenen constantment reunions amb entitats bancàries i uns altres grans propietaris que tenen habitatge buit per a intentar conveniar amb ells la cessió d’habitatges a un preu de lloguer baix per a poder-los oferir a totes aquelles famílies que Serveis Socials té detectades, baremades i ordenades en un llistat de prioritats depenent de les dificultats i situació de precarietat de cada família demandant.

Gràcies al Programa Integral Antidesnonaments es contemplen tot un seguit d’actuacions en tots els àmbits per a atallar aquest drama social que viuen milers de famílies. Aquest programa inclou el protocol signat amb l’Audiència Provincial de Castelló, l’ampliació del servei jurídic que es presta a les persones que pateixen els desnonaments, l’impuls a la creació d’una Oficina de l’Habitatge per a millorar l’oferta d’habitatge social, la recuperació d’habitatges socials de propietat autonòmica en desús, o la signatura de convenis amb empreses d’energia i aigua per a evitar talls de subministrament a persones en situació de vulnerabilitat.

En el camp de la prevenció, “es realitza formació a particulars i associacions per a persones que tenen una hipoteca o estan pensant a signar una i per a persones amb sobreendeutament”. A més, dins de la prevenció també caldria “destacar l’important paper de Serveis Socials a l’hora de proporcionar ajudes d’alimentació o transport, per exemple, que alleugereixen les despeses familiars perquè puguen dedicar els seus ingressos al pagament de la llar”.

Una altra de les mesures adoptades ha sigut la d’agilitzar els termes per a elaborar informes de risc social, “que en moltes ocasions són definitius per a parar un llançament”. A més, l’Agència de Desenvolupament Local (ADL) dóna suport en la cerca d’ocupació, atenent de forma especialment delicada a famílies amb problemàtiques d’habitatge.

Finalment, des de l’orientació, “tenim un conveni amb el Col·legi d’Advocats perquè puguen assessorar a les famílies en com han de procedir per a evitar la judicialització i, una vegada iniciat el procediment judicial, des de la col·laboració entre l’Oficina d’Habitatge, el jutjat, els procuradors i els advocats, facilitem l’atenció a famílies en risc social”, va comentar Ali Brancal. També des de l’ADL s’han creat diferents programes d’ocupació, com a tallers d’ocupació en matèria de rehabilitació d’habitatges o els jornals de vila, que s’engegaran molt prompte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.