En la sessió plenària d’aquesta vesprada presentaran una moció que insta a aquestes entitats que oferisquen atenció personalitzada i de qualitat, especialment a les persones majors o amb diversitat funcional.
L’equip de govern municipal de Borriana proposarà en el Ple d’aquesta vesprada, per al seu debat i aprovació, una moció que insta a les entitats bancàries que oferisquen atenció personalitzada en finestreta durant l’horari que les oficines estiguen obertes al públic, per a “facilitar una atenció més comprensible a la ciutadania i, especialment, a les persones majors i a les persones amb diversitat funcional”, segons ha avançat l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.
Des del govern municipal de Borriana, ha assegurat Safont, “volem posar de manifest la falta d’ètica per part d’algunes entitats amb l’abandonament de serveis i l’aplicació de quotes abusives. Sens dubte, estem davant d’una situació de maltractament als col·lectius més vulnerables i, per extensió, a la població en general”.
Per això, ha continuat, “cal que incorporen iniciatives alineades amb els criteris i valors de la Responsabilitat Social i, si no, que les administracions públiques, com a garants dels drets de la ciutadania i en representació seua, legislen i regulen una normativa bancària més justa i solidària, especialment per a les persones més vulnerables”.
En la moció, ha destacat l’alcaldessa, “també demanem que no es cobren comissions per conceptes derivats del servei d’atenció a les persones que no tenen les habilitats per a poder fer de forma autònoma les diferents gestions en els caixers automàtics” i, a més, que s’aplique “una tarifa social quant a les comissions, en funció de les característiques de cada client”.
Igualment, ha continuat Safont, “reclamem que els productes financers que s’oferisquen per part d’aquestes entitats siguen transparents i comprensibles, i que hi haja claredat en la redacció, per a no confondre les persones en la contractació de productes que desconeixen o incórrer en despeses innecessàries i abusives”.
Per tant, el govern municipal sol·licitarà que Borriana sume la seua veu per a demanar que, “si les entitats bancàries no són capaces de donar solució per a atendre les necessitats de la seua clientela, especialment, en els casos de risc de no poder exercir els seus drets com a consumidor per situacions concretes de vulnerabilitat, hauran de ser els poders públics competents els que asseguren l’assumpció d’aquests compromisos de manera regulada”.
Situació
Segons explica el text de la moció, la prestació i la qualitat dels serveis bancaris presencials a la població s’han reduït de manera extraordinària en els últims quinze anys, un procés derivat entre altres causes de la digitalització, la fusió d’entitats bancàries i el tancament incessant d’oficines. Tot agreujat encara més per la implantació de la cita prèvia, les limitacions d’accés a les oficines i les restriccions d’horaris d’atenció a les persones per la pandèmia.
En la iniciativa es reconeix que es tracta d’una situació que afecta la població en general, però que empitjora especialment en els col·lectius de persones majors i amb diversitat funcional, que veuen vulnerats els seus drets per la falta d’una atenció específica de manera adequada i segura.
També posa en relleu que la banca en línia, la reducció de personal, la limitació d’horaris d’atenció al públic i la derivació cap a la cita prèvia i els gestors obliga a operar a través de caixers automàtics, del telèfon mòbil i de l’ordinador.
Bàsicament, la moció evidencia que “ens trobem davant l’abús d’algunes entitats que exigeixen condicions, lligades al cobrament de comissions, per a atendre necessitats bàsiques, pel manteniment dels comptes o per a traure diners en efectiu”. A més, confirma que les llibretes, que normalment són l’únic mitjà a través del qual el col·lectiu de majors poden visualitzar els comptes, estan en procés de desaparició, obligant-los a substituir-les per targetes de crèdit o dèbit, i negant-los el dret bàsic a la informació per part del client.
Administracions
A aquesta situació de les entitats bancàries, la moció municipal afig que altres entitats, entre les quals assenyala l’Administració Pública i l’Administració Local, han replantejat l’atenció al públic amb la implantació de la cita prèvia i l’impuls de l’administració digital, a causa de la pandèmia i dels problemes de contractació de nou personal. Qüestió que, segons retrau l’escrit, ha incidit negativament en els grups de persones vulnerables a causa de la bretxa digital.