fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Entrevistem a David Barelles Adsuara, Subdelegat del Govern a Castelló

Entrevistem a David Barelles Adsuara, Subdelegat del Govern a Castelló

Parlem amb l’actual subdelegat del govern a Castelló, David Barelles Adsuara. Ell va nàixer a València en 1973. És Llicenciat en Informàtica de Gestió per la Universitat Politècnica de València i pertany al Cos de Professors d’Ensenyament Secundari. A més, és Diplomat en Lideratge Públic per l’Institut Nacional d’Administracions Públiques i l’Escola de Guerra de l’Exèrcit.

En 2007 va deixar el seu treball de docent en l’IES Botànic Cavanilles de la Vall d’Uixó per a dedicar-se a la política, què li va impulsar a fer el pas?

Estic vinculat a la política des de l’any 2003 que vaig ser regidor de l’Ajuntament d’Almenara fins a 2007 on vaig assumir la presidència local del PP i vaig ser candidat a l’alcaldia en les eleccions municipals d’aquell any. Precisament en campanya, en un acte a nivell local vaig conéixer Alejandro Font de Mora i després de les eleccions i del seu nomenament com a Conseller d’Educació i Cultura em va oferir la Direcció General de Personal de la Conselleria. M’agrada la docència i m’agrada la política així que em va paréixer una oportunitat molt suggeridora poder combinar la meua professió amb la gestió política per a millorar el servici públic. Sempre estaré agraït a Alejandro Font de Mora perquè durant aquella legislatura se’m va oferir l’oportunitat d’assumir el repte de la gestió política de l’educació.

Com valora la seua etapa actual al capdavant de la subdelegació del govern a Castelló?

Des del punt de vista de la gestió política la valoració és molt satisfactòria perquè a nivell personal he pogut mantindre contactes amb pràcticament la totalitat d’alcaldes de la província (siguen d’un signe polític o un altre) i comprendre que el paper de l’Administració de l’Estat com intermediadora davant de les necessitats de la resta d’administracions aporta un valor afegit. Des del punt de vista de la responsabilitat política, m’ha aportat una gran dosi d’objectivitat per a fer que es complisca la legislació en tots els sentits que és, d’altra banda, la responsabilitat que tenim els funcionaris de l’administració.

Quina creu que ha sigut la seua acció o decisió més destacada al capdavant d’aquesta institució?

La major quota de competència d’un Subdelegat del Govern és dirigir les Forces i Cossos de Seguretat en la província i a això estic dedicant el 80% del meu temps, no sols perquè així ho determinen les funcions del càrrec, sinó perquè és fonamental mantindre uns nivells òptims de seguretat en el territori. En aquest sentit, una de les qüestions més valorades està sent l’organització de Juntes comarcals de seguretat en aquells municipis que, per no disposar de policia local, no poden disposar de Junta Local de Seguretat que és l’òrgan on es determinen les estratègies i dispositius de seguretat en benefici de la ciutadania. Dels 135 municipis que té la província, en el 78% no hi ha policia local, per la qual, cosa la gestió de la seguretat es realitza a través dels llocs de la Guàrdia Civil de la província.

Tot just accedir al càrrec, vaig elevar consulta a la Secretària d’Estat de Seguretat per a proposar l’organització d’un fòrum en què donar veu als alcaldes d’eixos 109 municipis i es van crear, des de la Subdelegació de Castelló les “Juntes Comarcals de Seguridad” en les que els alcaldes manifesten les seues preocupacions, necessitats i prioritats en matèria de seguretat. En este sentit s’han creat 9 Juntes Comarcals de Seguretat, amb una convocatòria anual de cada una d’elles. La meua satisfacció personal en aquest sentit és que la proposta de Castelló s’ha materialitzat també en la resta del territori de la Comunitat Valenciana.

Quins problemes pensa que té actualment la nostra província?

Més que problemes, a l’inici d’aquesta legislatura ens trobàrem davant de la necessitat d’una falta de resolució de temes importants que van suposar un bloqueig al progrés de la província i que el govern del PP ha desbloquejat. Em referisc, per exemple, a l’aeroport de Castelló que, en 2012 era una infraestructura finalitzada però que no estava ni certificada ni autoritzada per a operar i que es va impulsar des de la Subdelegació del Govern per mitjà de gestions al màxim nivell per a establir els contactes necessaris que van permetre finalment que hui en dia l’aeroport de Castelló siga una realitat. És curiós que els que llavors participaven en programes de tv criticant i ironitzant sobre aquesta infraestructura, hui la gestionen i ho facen precisament amb els mateixos objectius pels que es va crear que precisament són fomentar la creació de riquesa i donar l’impuls que es mereix el nostre sector turístic.

D’altra banda, Castelló tenia paralitzada, amb el govern socialista, l’alta velocitat amb 0€ d’inversió. El Govern del PP hi ha invertit 290 milions d’euros en aquesta infraestructura per a la província de Castelló i les obres s’estan executant i seran una realitat. El mateix ocorre amb la N-232, una reivindicació històrica per al nord de la nostra província. Este govern ha finalitzat el procés de redacció del projecte, que va tindre paralitzat el PSOE, i en aquest moment hi ha disponibilitat de més de 50 milions d’euros per a la seua licitació que s’ha retardat precisament perquè el Govern està en funcions.

Finalment, al juny, el país s’enfronta a unes noves eleccions, pensa que podrem veure algun canvi en els resultats comparant-los amb les anteriors eleccions?

Ens trobem en una situació política que mai abans s’havia produït i que ens ha portat a un escenari d’incertesa important. El procés electoral servix, entre altres qüestions perquè la ciutadania parle a través del seu vot. El resultat del 20 de desembre, des del meu punt de vista, no presentava dubtes: l’elecció majoritària dels espanyols va ser el Partit Popular, seguit del PSOE, Podemos i Ciutadans. El rebuig total i absolut de la resta de forces polítiques a dialogar amb el PP que havia sigut l’opció majoritària dels espanyols ha demostrat que a aquestes forces polítiques els ha donat exactament igual el que els ciutadans havien triat. D’altra banda, ha quedat demostrat que no han sabut gestionar el diàleg amb serietat i rigor i que els preocupen més les butaques que la gestió política i la responsabilitat per traure este país avant. Aquestos quatre mesos s’ha buscat més la foto per a ocupar una línia en els llibres de text de la història d’aquest país en el futur, que el que realment necessita Espanya i això és pendre el pél als ciutadans.

En este sentit, la falta de serietat i de responsabilitat del Psoe, Podemos i Ciutadans d’afrontar el resultat del 20D desmotiva a la ciutadania als que varem demanar que triaren d’entre totes les opcions, però després no es respecta la seua elecció, per això em resulta complicat aventurar un resultat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.