fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Un nou instrument de transparència permet conéixer el nivell de compliment del Pacte del Grau

Un nou instrument de transparència permet conéixer el nivell de compliment del Pacte del Grau

Nomdedéu titlla l’eina com “un exercici de valentia política perquè mostra el que hem fet però també el que ens queda per fer”.

El vicealcalde i regidor delegat de l’àrea de Modernització, Enric Nomdedéu, ha presentat aquest matí en roda de premsa un nou instrument de transparència que permetrà conèixer en temps real el grau de compliment del Pacte del Grau que Compromís, PSPV i Castelló en Moviment van signar ara fa un any.

Així, aquesta eina, materialitzada en un panell molt visual i intuïtiu, Trello, permet accedir en qualsevol moment a conèixer aquelles accions que es troben ja realitzades, les que estan en marxa, les que s’engegaran durant enguany i les que queden per a realitzar en els tres anys restants de la legislatura. Cal recordar que el Pacte del Grau, organitzat en 29 grans àrees, conté un total de 420 punts que, al seu torn, es materialitzen en més de 2.200 accions de govern. A més, aquest nou instrument s’uneix a altres set presentats anteriorment i que formen part de l’apartat de transparència de la web municipal, el Panell de Govern Obert.

El panell Trello organitza els 420 punts del programa de govern i les accions que materialitzen el compliment de cadascun d’ells en fitxes establides en quatre columnes que indiquen l’estat de compliment: fet, en marxa, pendent i mandat. És essencial saber que les fitxes no poden canviar de columna i estat si no s’acompanyen d’evidències. Així, cadascuna de les accions en les quals es materialitza cada fitxa o punt del programa ha de ser certificada amb notícies, còpies del BOE o DOCV, o qualsevol altre document que evidencie que aqueixa acció ha sigut efectivament realitzada.

El vicealcalde ha explicat que “es tracta d’un pas de gegant en el model de transparència, en el model d’autocontrol i, sobretot, en el model de control per part de tota la ciutadania, ja que aquesta informació està penjada en la web municipal en obert i qualsevol pot accedir a ella. Estem davant un vertader exercici de valentia política que no solament posa en valor allò que ja hem fet o que tenim en marxa sinó que també ens recorda, i recorda a tothom, allò que encara no hem realitzat”.

“Aquest és el model de transparència en el qual crec, aquella que explica el que hem fet però també el que ens queda per fer. Crec que amb aquest instrument ens posem molt per davant de la resta d’institucions, ja que en aquest moment, en tota Europa, solament hi ha dues institucions que utilitzen aquest instrument: el Govern del Regne Unit i l’Ajuntament de Castelló. Per tot açò, vull agrair l’esforç realitzat per tots els departaments, al de Modernització per engegar una eina tan útil i fantàstica i a la resta de departaments per alimentar aquest instrument i reclamar el compromís de tota l’organització municipal, tècnics i polítics, per a seguir fent-ho”, ha matisat el vicealcalde.

Nomdedéu ha explicat que des del Govern Municipal es partia d’unes premisses bàsiques per a posar en funcionament aquesta eina, com “un model organitzatiu intern francament millorable, amb àrees configurades com a compartiments estancs per qüestions de competències polítiques en la majoria dels casos i amb una informació que no fluïa entre les mateixes tant a nivell polític com a tècnic”.

“Aquest Govern té la clara vocació de ser el més transparent de la història de la ciutat i, de fet, gràcies al Panell de Govern Obert ja ho és, fins al punt de ser posat com a exemple per la Conselleria de Transparència en tot el territori valencià”, ha conclòs el vicealcalde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.