fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Borriana combat la galeruca dels oms del Clot amb tractaments d’endoter脿pia

Borriana combat la galeruca dels oms del Clot amb tractaments d’endoter脿pia

Entre maig i juny el consistori ha realitzat 12 actuacions d’endoter脿pia sobre tots els oms que tenen un tronc de di脿metre superior a 20 cm, prop de 300 exemplars.

Durant els passats mesos de maig i juny l’Ajuntament de Borriana ha realitzat 12 actuacions d’endoter脿pia sobre prop de 300 exemplars d’om del Clot de la Mare de D茅u, per al tractament contra la galeruca, dins de les intervencions per a la conservaci贸 i manteniment del Paratge Natural Municipal realitzades per Cespa SA, empresa adjudicat脿ria dels treballs.

Segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, aquestes actuacions extraordin脿ries se sumen a les habituals realitzades de neteja i retirada de residus, buidat de papereres i eliminaci贸 de residus, neteja de mobiliari urb脿 i d’elements no naturals del llit del riu, i de neteja i retirada de residus de les desembocadures de les s茅quies al llit.
Tamb茅 en les referents al control de la vegetaci贸 al路l貌ctona (Arundo donax, Rubus sp, Heder sp, Ac脿cia sp), amb desbrossaments o fregues selectius, actuaci贸 que s’efectua a m茅s en les zones de recent plantaci贸, amb desbrossaments selectius en rodals d’aquests peus, aix铆 com desbrossaments per a accessos i sega de prades naturals.
Pel que fa al tractament d’endoter脿pia vegetal dels oms, Bruno Arnandis ha destacat que s’ha realitzat sobre tots els oms amb un di脿metre de tronc superior a 20 cm, concretament 290 exemplars enguany, i ha assegurat que es tracta de 鈥渦n m猫tode que s’ha anat realitzant des que es va autoritzar en 2018 de forma alternativa, alternant anys o arbres, amb bons resultats鈥, i ha detallat que l’endoter脿pia 茅s 鈥渓a millor soluci贸 possible鈥, perqu猫 茅s una t猫cnica terap猫utica de tractament de plantes llenyoses i palm脿cies que consisteix en 鈥渓a injecci贸 del producte fitosanitari o subst脿ncia nutricional directament en el sistema vascular de la planta鈥.

Despr茅s de m茅s de 14 anys, ha argumentat, l’endoter脿pia vegetal, 鈥渟’ha consolidat com una t猫cnica per al control de plagues i malalties, aix铆 com per a l’aportaci贸 nutricional en arbres a causa dels m煤ltiples beneficis鈥.

Aix铆 mateix, ha assenyalat que que la galeruca de l’om 茅s un insecte que es troba normalment en aquests arbres i s鈥檃limenta de les fulles, i ha precisat que 鈥渆ncara que no els mata, pot afeblir-los molt鈥 i alguns anys, depenent de les temperatures, 鈥減ot augmentar considerablement la poblaci贸 quan els dona temps a multiplicar-se diverses vegades鈥.
Els tractaments s’han realitzat a finals de maig i durant el mes de juny perqu猫 茅s quan la galeruca comen莽a a eixir a l’exterior despr茅s de la hibernaci贸, i inicia la posada d’ous. Es tracta d’un tractament preventiu, menys invasiu, que, per tant, t茅 com a objectiu trencar el cicle de reproducci贸 de la galeruca, i aix铆 aconseguir detindre la plaga que afecta majorit脿riament els oms, i que la reproducci贸 es frene de cara als pr貌xims mesos d’estiu, que 茅s el moment en el qual pot augmentar la seua pres猫ncia si no s’ha detingut el proc茅s de reproducci贸.
D’altra banda, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental ha manifestat que a m茅s del problema de la galeruca, en el paratge natural existeix la grafiosi provocada per un fong, que es transmet per un tipus d’escarabat (scolytus) que es troba en les gemmes i excaven galeries en l’arbre i per les arrels.

Per a la grafiosi, que no 茅s transmesa per la galeruca, ha exposat Arnandis, 鈥渘o hi ha tractament i est脿 matant les omedes de tot Europa鈥, i ha lamentat que els oms del Clot 鈥渉an d’estar tots infectats des de fa anys i l’煤nica cosa que es pot fer 茅s talar o podar per a evitar riscos de caiguda鈥, encara que en els dos 煤ltims anys 鈥渉em estat introduint exemplars seleccionats gen猫ticament pel ministeri i que s贸n resistents a la grafiosi鈥.

A m茅s, Bruno Arnandis ha posat en relleu la col路laboraci贸 amb la Fundaci贸 Limne que permet, tant la plantaci贸 de centenars d’exemplars d’esp猫cies aut貌ctones en el Clot, com la posterior an脿lisi sobre l’evoluci贸 d’aquestes plantacions, que han qualificat de moment de 鈥渆xcel路lent鈥.
Tamb茅, gr脿cies a la col路laboraci贸 de la Confederaci贸 Hidrogr脿fica del X煤quer, ha afegit, s’han realitzat diferents campanyes d’eliminaci贸 d’esp猫cies invasores, en aquest cas la coneguda com a canya americana, que ja s’ha realitzat durant els 煤ltims anys en aquest mateix paratge i que tornar脿 a dur-se a terme en els mesos de tardor i hivern per no interferir en els processos i per铆odes de nidificaci贸 i reproducci贸 dels ocells鈥.

Leave a Reply

Your email address will not be published.