fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L’AVL presenta la mem貌ria de l’any 2016

L’AVL presenta la mem貌ria de l’any 2016

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha rebut de mans de Ramon Ferrer la mem貌ria de l’Acad猫mia Valenciana de la Llengua de l’any 2016. L’acte, que s’ha celebrat en el Palau de la Generalitat, ha comptat amb l鈥檃ssist猫ncia tamb茅 del conseller Vicent Marz脿 i del vicepresident de l’AVL, Rafael Ramos.

Encara que es tracte d鈥檜na actuaci贸 interna de la vida institucional, per la seua transced猫ncia jur铆dicopol铆tica i la repercussi贸 que ha tingut en els mitjans de comunicaci贸 valencians, s鈥檋a de destacar, en primer lloc, la culminaci贸 del proc茅s de renovaci贸 de membres de l鈥橝cad猫mia Valenciana de la Llengua. D鈥檃cord amb el que preveu l鈥檃rticle 11.2 de la Llei 7/1998, de 16 de setembre, de Creaci贸 de l鈥橝cad猫mia Valenciana de la Llengua, durant l鈥檈xercici de 2016 s鈥檋avia d鈥檈fectuar la primera renovaci贸 d鈥檜n ter莽 dels acad猫mics pel procediment de cooptaci贸; 茅s a dir, set membres.

Pr猫viament, en el 2015 s鈥檋avia procedit al sorteig per insaculaci贸 amb la finalitat de determinar quines havien de ser les set persones que abandonarien l鈥橝cad猫mia. Arribat el moment procedimental el Ple comptava ja amb dos vacants, per ren煤ncia de la Sra. Ascensi贸 Figueres i per defunci贸 del Sr. Pere Maria Orts. Tanmateix, altres tres membres renunciaren a la seua condici贸 d鈥檃cad猫mics abans del sorteig: la Sra. Maria Soledat Gonz谩lez, el Sr. Miquel Navarro i el Sr. Joan-Alfons Gil Albors. S鈥檋a d鈥檈xplicitar el reconeixement a la seua enorme generositat perqu猫, independentment dels seus motius personals per a la ren煤ncia, el fet de cessar abans del sorteig els privava de participar en el proc茅s electoral i de continuar sent membres de la instituci贸, transit貌riament, fins a la presa de possessi贸 dels futurs membres electes. En definitiva, el sorteig efectuat en el Ple del 4 de desembre del 2015 determin脿 solament els dos membres restants que havien de cessar.

D鈥檈sta manera, en el Ple d鈥11 de mar莽 del 2016 es realitzaren les primeres votacions dels setze membres en actiu de la instituci贸. En este primer ple electoral, en una mostra d鈥櫭瞤tim funcionament i entesa institucional, s鈥檃consegu铆 l鈥檈lecci贸 de sis nous acad猫mics: Immaculada Cerd脿 Sanchis, Josep Martines Peres, Carme Miquel Diego, Joan Francesc Mira Caster脿, Brauli Montoya Abat i Joan Rafael Ramos Alfajar铆n. L鈥檃cad猫mic que faltava per a completar el ter莽 substitu茂t, fou el Sr. Abelard Saragoss脿 Alba, elegit en el Ple de 8 d鈥檃bril del 2016.

Quant a l鈥檃ctivitat normativa, i per orde de publicaci贸, cal ressenyar l鈥檃parici贸 de la Gram脿tica normativa b脿sica, versi贸 m茅s redu茂da que la Gram脿tica normativa valenciana, que t茅 l鈥檕bjectiu 鈥攁quella鈥 de facilitar-ne la divulgaci贸. En segon lloc, durant el 2016 es produ铆 la publicaci贸 en paper del Diccionari normatiu valenci脿. Esta obra ja estava a l鈥檃bast del p煤blic, a trav茅s d鈥橧nternet, des de les primeres setmanes del 2014. Tot i que la consulta electr貌nica ser脿, sens dubte, la forma m茅s habitual d鈥檜tilitzaci贸 del DNV, calia realitzar una primera edici贸 en paper. Entre les m煤ltiples raons que ho feien aconsellable, no era menor la del simbolisme que tenia la visualitzaci贸 f铆sica, la materialitzaci贸, de tot el treball contingut en esta obra capital de l鈥橝cad猫mia Valenciana de la Llengua. Tant una obra normativa com l鈥檃ltra han tingut una

difusi贸 especial per part de la instituci贸, mitjan莽ant l鈥檈nviament postal massiu. En el cas del DNV, malgrat el pes i el volum de l鈥檈dici贸, i el conseg眉ent increment del cost de l鈥檈nviament, es consider脿 necessari que arribara a tots els centres docents i totes les biblioteques p煤bliques de la comunitat aut貌noma. En concret, es feren 2.370 trameses, amb un cost total de quasi quinze mil euros, de les quals 479 a biblioteques, 1005 a escoles p煤bliques d鈥橢ducaci贸 Prim脿ria, 358 a Instituts d鈥橢ducaci贸 Secund脿ria, 390 a centres privats concertats, 72 a ajuntaments amb conveni AVIVA i, finalment, 66 a entitats i autoritats diverses.

En el terreny de la col路laboraci贸 amb altres institucions, durant este exercici hi hagu茅 dos que s贸n d鈥檈special rellev脿ncia. D鈥檜na banda, se sign脿 un conveni de col路laboraci贸 amb la Diputaci贸 de Val猫ncia per al projecte d鈥檌nvestigaci贸 芦Arxiu de la Mem貌ria Oral Valenciana禄, del Museu Valenci脿 d鈥橢tnologia. Per mitj脿 del conveni l鈥橝VL passa a ser coresponsable del que es coneix, generalment, com a Museu de la Paraula. Consistix en una col路lecci贸 d鈥檈nregistraments d鈥檈ntrevistes amb persones de diferents parts del pa铆s, en qu猫 expliquen les seues activitats professionals o vitals. Evidentment, estos documents audiovisuals tenen una gran import脿ncia etnol貌gica, per貌 tamb茅 ling眉铆stica, ja que retraten el valenci脿 d鈥檜n per铆ode de transformaci贸 de la societat valenciana, d鈥檃gr脿ria a industrial, en qu猫 moltes activitats tradicionals estan en tr脿nsit a la desaparici贸.

La segona gran col路laboraci贸 fomalitzada durant el 2016 茅s la relativa al conveni amb el Centre de Terminologia que 茅s fruit d鈥檜n consorci creat per la Generalitat de Catalunya i l鈥橧nstitut d鈥橢studis Catalans. M茅s conegut pel seu acr貌nim TERMCAT, ha sigut des de 1985 la refer猫ncia m茅s reconeguda quant a l鈥櫭簊 de termes i neologismes que no tenien cabuda en els diccionaris. Amb la creaci贸 per l鈥橝cad猫mia Valenciana de la Llengua d鈥檜n instrument terminol貌gic propi per al marc normatiu valenci脿 en 2015, el Porterval, s鈥檌mposava la determinaci贸 d鈥檜ns mecanismes de coordinaci贸 entre les dos institucions, amb la finalitat de coordinar esfor莽os i de no arribar a solucions innecess脿riament divergents que nom茅s podrien perjudicar la comunicaci贸 t猫cnica i cient铆fica entre els parlants.

L鈥檃ny 2016 l鈥檈dici贸 de l鈥橢scriptor de l鈥橝ny fou dedicada per primera vegada a una dona: l鈥檃utora medieval Isabel de Villena. Des del 8 de juny fins al 29 de juliol, en col路laboraci贸 amb la Universitat de Val猫ncia, s鈥檕rganitz脿 una exposici贸 sobre l鈥橢scriptora de l鈥橝ny en la sala Duc de Cal脿bria del centre cultural La Nau. Quant a l鈥檈xposici贸 transportable de dotze panells ha visitat fins a la data de hui 59 localitats.

En el mes de maig el Ple de la instituci贸 va ratificar en l鈥檃ny 2016 una declaraci贸 conjunta del president de l鈥橝cad猫mia Valenciana de la Llengua i del dec脿 de la Real Acad猫mia de Cultura Valenciana (acord 23/2016). L鈥檕bjectiu i el comprom铆s de les dos parts era la voluntat de propiciar, a trav茅s de grups de treball conjunts, les iniciatives i els mecanismes que possibiliten la cooperaci贸

efectiva entre les dos acad猫mies en els aspectes que acorden, des del respecte a l鈥檕rdenament jur铆dic valenci脿 i als 脿mbits competencials propis de cadascuna d鈥檈lles.

La Junta de Govern va elaborar tres informes dins de procediments d鈥檈laboraci贸 de disposicions de car脿cter general. A petici贸 de la Direcci贸 General d鈥橝dministraci贸 Local de la Presid猫ncia de la Generalitat es deman脿 informe per al projecte de Decret del Consell de regulaci贸 dels criteris i procediment per al canvi de denominaci贸 dels municipis i altres entitats locals de la Comunitat Valenciana. Cal tindre en compte que per virtut de la Llei l鈥橝cad猫mia Valenciana de la Llengua interv茅 preceptivament en el procediment d鈥檃provaci贸 de les denominacions municipals. 脡s digne de menci贸 que la quasi totalitat de les observacions t猫cniques i jur铆diques fetes per l鈥橝VL foren incorporades a la redacci贸 final de la norma. A petici贸 de la Conselleria d鈥橢ducaci贸, Investigaci贸, Cultura i Esport s鈥檈laboraren dos informes, el primer del qual tenia com a objecte el projecte de Decret del Consell, pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les lleng眉es oficials en l鈥橝dministraci贸 de la Generalitat. Este reglament t茅 un contingut de foment de l鈥櫭簊 administratiu del valenci脿. La segona norma per a la qual la Conselleria demanava informe, era de car脿cter educatiu. En concret, el projecte de Decret del Consell pel qual s鈥檈stablix el model ling眉铆stic educatiu valenci脿 i es regula la seua aplicaci贸 als ensenyaments no universitaris de la Comunitat Valenciana.

Pel que fa a les col路laboracions amb altres interlocutors es pot destacar la continu茂tat de l鈥檈sfor莽 econ貌mic de la instituci贸 per col路laborar amb el m贸n art铆stic. Com a exemples, s鈥檃prov脿 patrocinar el projecte TROVAM! (La fira valenciana de la m煤sica), aix铆 com la V Mostra Internacional de Cinema Educatiu. Quant a la col路laboraci贸 amb l鈥橧nstitut Ramon Llull (IRL) es continu脿 organitzant el Curs d鈥橧ntroducci贸 a la Did脿ctica de la Llengua com a Idioma Estranger i patrocinant les traduccions d鈥檕bres d鈥檃utors valencians que hagen obtingut una subvenci贸 de l鈥橧RL. Tamb茅 es finan莽aren els lectorats valencians a Amiens, Cambridge i Tor铆, tot i que es produ茂ren les primeres converses per a una major intervenci贸 de la Conselleria competent en mat猫ria d鈥橢ducaci贸.

Per 煤ltim, igual que l鈥檃ny anterior, en el mes de novembre, l鈥橝VL organitz脿 una Jornada de Portes Obertes en el monestir de Sant Miquel dels Reis, amb la participaci贸 d鈥檜nes cinc-centes persones en les activitats programades: tallers, contacontes, visites guiades, audiovisuals, exposicions i recitals. L鈥檃ctivitat central fou una espectacular demostraci贸 de la Muixaranga d鈥橝lgemes铆 en l鈥檌nterior de l鈥檈sgl茅sia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.