fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’UJI de Castelló contribuirà al disseny de models de gestió integrada de plagues en escenaris de canvi climàtic

L’UJI de Castelló contribuirà al disseny de models de gestió integrada de plagues en escenaris de canvi climàtic

El catedràtic Josep Jaques participa en un projecte europeu que millorarà la prevenció de les pèrdues ocasionades per tres espècies de mosca de la fruita.

Investigadors del Departament de Ciències Agràries i del Medi natural de la Universitat Jaume I participen en un projecte europeu del programa Horitzó 2020 que avança en la gestió integrada de plagues agrícoles amb l’objectiu de desenvolupar noves tècniques per al control integrat en escenaris de canvi climàtic. La iniciativa comunitària, la qual compta amb 21 socis, disposa de sis milions d’euros per a quatre anys i s’ha posat en marxa este mes en la Universitat de Tessàlia (Volos, Grècia), entitat acadèmica coordinadora.

El catedràtic de Producció Vegetal de l’UJI Josep Jaques dirigeix una de les línies d’investigació d’este projecte europeu -denominat ‘OFF-Season’ FF-IPM, In-silico boosted, pest prevention and off-season focused IPM against new and emerging fruit flies- amb un pressupost fins a 2023 de 308.000 euros. La importància d’aquesta investigació radica en què analitzarà conjuntament i mitjançant tècniques interdisciplinàries -com ara el modelatge espacial, la biologia o els models de comerç- tres espècies de mosques de la fruita que provoquen pèrdues devastadores en la producció agrícola europea, tant la del Mediterrani (Ceratitis capitata) -que està convertint-se en una seriosa plaga emergent en àrees temperades del nord d’Europa- a més de la mosca Oriental (Bactrocera dorsalis) i la de la bresquilla (Bactrocera zonata), plagues potencialment invasores i que podrien tindre un gran impacte en l’horticultura de tot el continent.

Jaques argumenta que les mosques de la fruita «són plagues importantíssimes per a l’agricultura. D’una banda, tenim establida a Europa la mosca mediterrània des de fa molts anys i causant rellevants pèrdues econòmiques. I, per una altra, hi ha un bon nombre d’espècies potencialment invasores que constituïxen una amenaça molt real per a la Unió Europea, com és el cas de Bactrocera dorsalis, detectada l’any passat prop de Nàpols, i Bactrocera zonata, la qual es troba a les portes del nostre continent».

Leave a Reply

Your email address will not be published.