fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Marco insta al Govern de Castell贸 a frenar les activitats petrol铆feres a l’entorn de les Columbretes

Marco insta al Govern de Castell贸 a frenar les activitats petrol铆feres a l’entorn de les Columbretes

El Govern de S谩nchez ha desestimat sis dels dotze projectes de recerca d’hidrocarburs en la costa mediterr脿nia.

L’alcaldessa de Castell贸, Amparo Marco, ha aplaudit la decisi贸 del Ministeri de Transici贸 Ecol貌gica per la qual es desestimen sis dels dotze permisos pendents que pretenien investigar la pres猫ncia d’hidrocarburs o sondejar els fons marins en l’脿rea mediterr脿nia. Marco s’ha mostrat “satisfeta”, ja que podria ser un indici de l’arxiu definitiu del projecte ‘Medsalt-2’, que pot suposar una amena莽a per a l’ecosistema mar铆 castellonenc. “El Govern estatal ha de prevaldre la biodiversitat marina davant dels interessos de la ind煤stria petrol铆fera”, ha afegit.

“Les illes Columbretes estan protegides des de 1988 i constitueixen un patrimoni natural de gran rellev脿ncia, no solament per a Castell贸, sin贸 per a tot el litoral, i el desenvolupament d’este tipus de projectes ha de veure’s com una agressi贸 mediambiental que no solament perjudicaria el medi ambient, sin贸 al sector pesquer i al tur铆stic”, ha recalcat. Des de l’Alcaldia, des del Govern municipal i des del ple de la Corporaci贸 s’ha insistit en el perill potencial dels sondejos petrol铆fers en el Mediterrani espanyol.

El Govern central va crear el 29 de juny una 脿rea marina protegida en el Corredor de Migraci贸 de Cetacis, el recorregut dels quals abasta tamb茅 les illes Columbretes. El blindatge ambiental d’esta zona ha donat carpetada a sis permisos de recerca d’hidrocarburs del projecte ‘Nord-est’, dels dotze sol路licitats presentats per a operar en esta zona. Les autoritzacions desestimades van ser sol路licitades per Cairn Energy el juliol de 2011 i despr茅s transferides a la companyia espanyola Repsol el mar莽 de 2013.

Existeixen altres sis permisos en tr脿mit, encara que podrien veure’s frenats tamb茅 per l’脿rea protegida del corredor. Entre ells es troba el projecte de sondejos ac煤stics ‘Medsalt-2’, promogut per l’institut OGS de Trieste (It脿lia). Este expedient, que podria repercutir a l’arxip猫lag de les Columbretes, operaria en aig眉es entre Mallorca, Eivissa i Formentera.

En eixe sentit, Alian莽a Mar Blava, una plataforma d’entitats c铆viques i institucions de Balears, ha reclamat a la Direcci贸 General de Pol铆tiques Energ猫tiques i Mines l’aprovaci贸 d’una morat貌ria per a evitar que prosperen noves sol路licituds de recerca o prospecci贸 d’hidrocarburs o de campanyes s铆smiques de sondejos ac煤stics en l’entorn mediterrani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.