fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Morella inaugura la rehabilitació de la Torre de la Font Vella

Morella inaugura la rehabilitació de la Torre de la Font Vella

La Torre de la Font Vella tindrà un ús museístic en els pròxims mesos, amb una exposició sobre la història de l’aigua a Morella.

L’Ajuntament de Morella ha mostrat la rehabilitació de la Torre de la Font Vella. Aquesta era una de les fortificacions defensives de la localitat que es trobava en mal estat i s’ha renovat de manera integral. En els propers mesos s’instal·larà una exposició sobre la història de l’aigua a la localitat.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, assenyala que “aquesta actuació ha servit per consolidar la torre i rehabilitar de manera integral i ara l’objectiu és posar aquest patrimoni al servei dels veïns, veïnes i visitants”. En aquest sentit, afegeix que “ja s’està treballant per dotar de contingut a la torre, amb una exposició sobre la història de l’aigua, que serà una bona oportunitat per donar a conèixer i rescatar aspectes rellevants de la nostra història com la construcció de l’aqüeducte del que encara es poden veure dos trams i, perquè no, comprovar l’ús de les noves tecnologies en la gestió de l’aigua que fem servir en l’actualitat”. A més, en aquest recorregut històric s’explicarà la construcció d’infraestructures hidràuliques a Morella com les fonts o el dipòsit que hi ha al passeig de l’Albereda i que es va construir a principis del segle XX.

Les obres de la Font Vella han consistit en la consolidació de la roca ja que hi havia problemes de filtracions que es desplaçaven cap avall, per tant, la base de la torre estava en perill de cedir. A continuació, es van arreglar les esquerdes de les parets que conformen la torre on s’havien detectat problemes d’estructura. A més, es va realitzar la divisió interior creant un nou espai, una planta intermèdia.

En aquesta rehabilitació s’han reutilitzat materials naturals com la pedra originària o de materials com fusta antiga o teules envellides. La Torre de la Font Vella era una de les dues úniques sense rehabilitar del total de 16 que conformen el conjunt emmurallat de Morella. Cal recordar que aquest municipi va aconseguir el 2011 el Premi Patrimoni que atorguen les ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya.

La torre de la Font Vella es va construir al segle XIV i es trobava al costat del principal aljub de la localitat. A la plaça de la Font Vella es recollia l’aigua provinent de l’aqüeducte, tal com va ordenar el rei Jaume II, el que el va convertir en la primera font pública de la ciutat.

També s’ha inaugurat l’exposició “Camí de somnis”, que és un projecte creatiu que connecta la tradició de les puntes, la geometria natural de les flors i els arabescos àrabs. Aquesta es pot visitar a la Llotja de l’Ajuntament de Morella. A més, durant tot el dia d’avui han tingut lloc diverses activitats de la Setmana de la Joventut, com l’exhibició de cotxes de ràdio de control d’Henry Grau, el taller “els animals del bosc”, la final del XXVIII Campionat de Futbol Sala ciutat de Morella o la festa “Oktoberfest summer party”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.